Изместили сме със седмица в графика провеждането на изпитите след 7.

...
Изместили сме със седмица в графика провеждането на изпитите след 7.
Коментари Харесай

МОН предлага: Нов график за изпитите през учебната 2023/2024

„ Изместили сме със седмица в графика провеждането на изпитите след 7. клас, с цел да може учениците да имат повече време да се приготвят по-добре за тези изпити “, заяви на брифинг министърът на образованието и науката Галин Цоков.

„ В рамките на идната година би било добре външното оценяване да бъде разграничено като дни във връзка с външно оценяване на 7. клас и на 10. клас. Това разделяне е направено в графика “, добави Цоков.

Резултатите от матурата след 12 клас не са по-лоши от предходната година, само че се мисли за промени, разясни проф. Цоков

Според него това ще даде опция на оценителите да се съсредоточат в инспекцията на работите на учениците след 7. клас, с цел да може учениците да получат резултатите си по-бързо и по-късно да стартира класирането в другите междинни учебни заведения.

Намаляване на административната тежест - повече време на учителите с учениците

„ Приоритет на МОН ще бъде да се понижи административната тежест и благоприятни условия за обезпечаване на повече време на учителите с учениците. През тази седмица ще отворим няколко подзаконови нормативни актове и някои от наредбите, свързани със стандарти за учебното и предучилищното образувание. Това са наредбата за оценяване, за общообразователния най-малко и подготовка, дейностите в системата на учебното обучение. Подготвяме комисии до края на седмицата за разискване на промени в наредбата за статута и професионалното развиване и квалификацията на учителите и шефовете. Ще има и комисия, която ще структурира и ще предложи разпоредба за ръководство на качеството на просветителните институции. Това е стандарт, който липсва от години и е основен във връзка с всички останали действия “, съобщи Цоков.

От 5 до 7 юли се подават заявките за първото класиране

Той акцентира, че е в Наредбата за оценяване ще бъде разисквано смяната на минималните условия за настоящите оценки на учениците в съответния на период. " Например оценката от две наложителни оценки за обособените модули да се понижи на една в съответния период, с цел да се образува една световна, по-обща оценка в съответния модул, тъй че да няма такова значение настоящите оценки в границите на обособените дисциплини в границите на профилираните предмети ", уточни просветителният министър.

Минималният брой настоящи оценки 

" Искаме да контролираме един доста значим миг, тъй като минималният брой оценки за настоящо оценяване за някои дисциплини, е закрепено в самите образователни стратегии. За езиковото обучение се изискват 6-7 настоящи оценки, с цел да се образува срочна оценка. Ще търсим опция този най-малък брой оценки да важи и в обособените случаи ", изясни той.

С най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник

Цоков акцентира, че предстоят промени и в региона на изследователската и плановата активност на учените. “Обсъжда се взаимно преподаване на учители по  разнообразни дисциплини, както и взаимно оценяване, което да се регламентира в Наредбата за оценяване. Целта е да се освободи повече време за учители да работят с учениците в класните стаи. " Намаляването на броя изпитвания е значимо това да се случи ", добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР